Stáb profil

Mauricio Pochettino

Születésnap 1972.03.02.
Kor 50
Csatlakozott 2021.01.27.

Játékosként

Pochettino profi pályafutása 1989-ben kezdődött, ekkor írt alá hazájában a Newell’s Old Boys csapatához. Öt év után légióskodni kezdett az Espanyolnál. 2000-ben a francia PSG játékosa lett, majd egy évet eltöltött Bordeaux-ban is. 2004-ben visszatért az Espanyolhoz, eredetileg kölcsönbe, azonban nem sokkal később végleg visszavették őt Bordeaux-ból. Az Espanyolnál összesen eltöltött tizenhárom év alatt Pochettino több, mint háromszáz hivatalos összecsapáson lépett pályára. Mindkét Espanyolnál töltött időszaka alatt egyszer-egyszer meg tudta nyerni a spanyol kupát.

A nemzeti csapatok közül játszott az U23-as együttesben, azonban a gárda végül nem jutott ki az 1992-es nyári olimpiára. A felnőttcsapattal részt vett a 2002-es világbajnokságon, azonban ez a torna sem sikerült igazán jól, ugyanis Argentína rögtön a csoportkörben kiesett. Pochettino nevéhez fűződik egy döntő momentum is, ugyanis az angolok egy általa elkövetett szabálytalanság után kaptak tizenegyest, ezzel tudtak végül nyerni.

Edzőként

A 2008-09-es szezonban, a szezon azon pontján, amikor az Espanyol mindössze két csapatot tudott megelőzni, Pochettino már a klub harmadik edzője volt. Pochettinónak végül sikerült felráznia a csapatot, és végül egészen a tizedik helyig sikerült felkapaszkodniuk. Ebből a csapatból kilenc olyan játékost edzett, akik játékosként még csapattársai voltak.

A 2009–10-es szezon egy újabb kényelmes bajnoki pozícióról szólt, valamint arról, hogy a klublegenda Raúl Tamudo szép lassan egyre kevesebb játéklehetőséghez jutott. Egészen 2012. november 26-ig maradt a „Pericos” vezetőedzője, ekkor azonban Pochettino és az Espanyol közös megegyezéssel szerződést bontott, ugyanis a csapat tizenhárom forduló alatt mindössze kilenc pontot szerzett.

2013. január tizennyolcadikán a Premier League-ben szereplő Southampton menedzserévé nevezték ki, ezzel az angol bajnokság második argentin edzője lett Osvaldo Ardiles után. Első meccsét új csapat trénereként az Everton ellen játszotta, majd nem sokkal később a „szentekkel” legyőzte a regnáló bajnok Manchester Cityt. Első teljes szezonjában több nagy győzelmet fel tudott mutatni csapatával, ugyanis összejött egy 3–1-es győzelem a Liverpool ellen, valamint egy 2–1-es siker a Chelsea elleni hazai bajnokin. A szezon végén a Southampton Pochettino vezetésével megismételte története legjobb Premier League-helyezését (nyolcadik), valamint megdöntötte saját pontrekordját.

2014. május 27-én, sikeres munkáját látva a Tottenham szerződtette a kispadjára, ezzel a klub tizedik edzője lett tizenkét éven belül. A 2015–16-os idény nagyszerűen sikerült a Spurs számára, a bajnokságban a szezon hajrájáig harcban voltak a bajnoki címért a Leicester City-vel, és ezzel a UEFA-bajnokok ligája indulást is kiharcolták. A szezon végén Pochettino szerződését 2021-ig meghosszabbították. 2016-ban és 2018-ban 3., 2017-ben 2. lett a Premier League-ben csapatával, a 2018–19-es szezonban pedig Bajnokok Ligája döntőbe juttatta az együttest, amely ott a Liverpool ellen szenvedett 2–0-s vereséget. A 2019–20-as szezonban nem szerepelt jól a csapat a bajnokságban, amelyben csak a 14. helyen állt a 12. fordulót követően. A gyengébb eredmények miatt a klub vezetőség 2019. november 19-én menesztette Pochettinót, akinek irányításával 293 tétmérkőzésen 160 győzelmet és 60 döntetlent ért el a Tottenham, valamint 73 vereséget szenvedett.

2021. január 2-án bejelentették, hogy ő lett a francia Paris Saint-Germain labdarúgócsapatának vezetőedzője. Pár nappal kinevezése után egy nyilatkozatában elmondta, hogy nagy fegyelmet vár el a játékosaitól. 2021. január 6-án mutatkozott be bajnoki mérkőzésen a AS Saint-Étienne ellen. A meccsen a hazaiak kerültek előnybe, de nem sokkal később Moise Kean révén egyenlített a PSG, így 1–1-es döntetlennel ért véget a találkozó. Január 9-én hazai pályán fogadták a középmezőnyben helyet foglaló Brest gárdáját, amely mérkőzésen egy 3–0-s győzelmet könyvelhettek el.

Kérjük, kövesse és kedveljen minket: