Stadionok

Parc des Princes

A Parc des Princes Franciaországban, Párizsban található. Eredetileg kerékpár stadionnak épült 1903-ban a Tour de France számára. Az átalakítást követően ez lett a Stade de France, a nemzeti stadion, amíg az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra a FIFA követelményeinek megfelelően át nem alakították. Az UEFA négy csillagos besorolást adott a Parc des Princes stadionnak.

Nézőterének befogadóképessége 48 712 fő és otthont ad a Paris Saint-Germain FC (PSG) labdarúgó klubnak. A stadion gyors megközelítésére és elhagyására metró megállók állnak rendelkezésre. A 19. századi parkrészben egy laboratórium állt, amit 1897-ben lebontottak, hogy helyére fából ácsoljanak egy „modern” kerékpár stadiont. A recsegő, nyikorgó stadion összeomlásának veszélye állandó félelemben tartotta a nézőket.

A stadiont Henri Desgrange irányította, a kerékpár pálya felülete 666 méter hosszú volt, tojás alakú formával. Felépítése teljes egészében magántőkéből valósult meg. 1967-ig itt volt minden Tour de France utolsó szakaszának befutója. Az 1924. évi nyári olimpiai játékok egyik helyszíne volt, akkor nézőterét 20 000 főre bővítették. A következő igazgató 40 000 főt befogadó nézőteret alakíttatott ki és a pálya méretét 454 méterre csökkentették. 1954-ben a rögbi klubvilágbajnokság egyik helyszíne volt. 1967-ben kezdődött meg a stadion lebontása.

Georges-Lefèvre Stadion

Stade Municipal Georges Lefèvre egy sportkomplexum a Président-Kennedy sugárúton, Saint-Germain-en-Laye erdőjében, közvetlenül a Camp des Loges-szal , a Paris Saint-Germain francia futballklub edzőközpontjával, az utca túloldalán.

A komplexum 2164 néző befogadására alkalmas főstadionja 1974-ig a PSG egyik fő stadionja volt.  Ebben az évben a klub a Parc des Princes -be költözött.  A stadion – valamint a komplexum többi műfüves és füves futballpályája – edzéseknek és hazai mérkőzéseknek adott otthont a klub férfi és női akadémiai csapata számára. 

2023-ban a klub férfi futballcsapata és akadémiája a Paris Saint-Germain edzőközpontba költözött , amely a közeli Poissy- ban van. Saját stadionja lesz, amely kiegészíti a Parc des Princes-t.  Az 5000-es összkapacitású, köztük több mint 3000 ülőhellyel rendelkező aréna a PSG ifjúsági és női csapatainak mérkőzéseinek ad otthont a hivatalos versenyeken. 

A PSG azonban továbbra is szorosan kötődik történelmi szülőházához, Saint-Germain-en-Laye-hez, mivel a Camp des Loges a női labdarúgó-válogatott és az akadémia edzőtere lesz.  Ennek eredményeként a Stade Municipal Georges Lefèvre továbbra is otthont ad edzéseknek és hazai mérkőzéseknek a klub női akadémiai csapatai számára.