április 1 szombat,
Párizs
9.9°C

Hírek

Mbappé cáfol: nem kapott példátlan hatalmat és nem a pénz miatt maradt Párizsban

Szombaton vált hivatalossá, hogy Kylian Mbappé nemet mondott a Real Madrid hívására és 2025-ig hosszabbított a Paris Saint-Germainnel. A francia kirakatcsapat sajtóhírek szerint felfoghatatlannak tűnő eurómilliós szerződéssel tartotta magánál a 23 éves támadót, olyan szintű hatalmi pozíciót biztosítva, melyet még nem látott a sportvilág, utóbbit viszont hétfői sajtótájékoztatón maga a játékos cáfolta – állítása szerint ez nem az ő hatásköre.

A 23 éves francia csatár távozásának lehetősége az elmúlt egy évben szinte folyamatosan napirenden volt. Eredeti szerződése 2022 nyarán járt volna le, a Real Madrid pedig mindent megtett, hogy a soraiban tudja a világbajnok játékost – Kylian Mbappé azonban a PSG mellett döntött.

A fővárosi klub Mbappét 2017-ben 180 millió euróért, minden idők második legnagyobb átigazolási összegéért szerezte meg az AS Monacótól. A királyi gárda már tavaly nyáron igyekezett leigazolni kiszemeltjét, a PSG viszont nem adta el 200 millió euróért sem, idén nyáron szabadon igazolhatóként válthatott volna.

Ennek megfelelően az utóbbi hetekben, hónapokban szinte minden forgatókönyvről lehetett olvasni. Kezdetekben a legtöbbször talán arról, hogy Mbappé követi álmait, s a Real Madridban folytatja. A PSG nem hagyta annyiban a dolgot: április elején a francia lapok arról cikkeztek, hogy felajánlották a csapatkapitányi karszalagot is, majd a támadó már nem tartotta kizártnak, hogy marad Párizsban.

„Vannak új elemek, elég sok tényezőt kell figyelembe venni. Mint mondtam, nem könnyű döntés. A szeretteimmel a legjobb döntést próbálom meghozni a jövőm szempontjából” – mondta a támadó áprilisban.

A Real Madrid és Florentino Pérez szerette volna a minél hamarabb lezárni az ügyet, Mbappé képviselői azonban a lehető legtöbbet szerették volna kihozni az új szerződésből és rettenetesen magas fizetési igényt tettek a madridiak elé, melyet elsőre egyes sajtóhírek szerint el is utasítottak. Ez a bizonyos összeg már akkor is 100 millió eurós éves fizetésről szólt, a párizsiak pedig kapva kaptak az alkalmon és addig nem látott közelségbe került a világbajnok támadó maradása.

A Le Parisien május elején megszellőztette Mbappé szerződéshosszabbítását, édesanyja azonban szinte azonnal cáfolta a híreszteléseket. Madridban továbbra is becsülettel próbálkoztak, a PSG által kínált évi 100 millió eurót is megadták volna a világsztárnak, azonban egy ponton hatalmas falba ütköztek: az arculati jogok eloszlásáról ugyanis egyáltalán nem tudtak megállapodni, a Real Madrid túl sokat szeretett volna a játékos képviselői szerint.

Számtalan találkozó és tárgyalás után a Madrid abba is belement, hogy a játékos az arculati jogaiból befolyó tetemes bevétel 75 százalékát megtarthassa. Eredetileg „csak” 50 százalékról szólt volna a megállapodás. A madridiaknál Florentino Pérez 2000-es elnöki tisztségbe lépése óta megszokott, hogy a futballisták aláírásától kezdve az arculati jogaikból származó bevételeik felére igényt tart a klub. Ekkor már-már azt gondolhattuk, hogy a nyár legnagyobb, leghosszabb és legnyakatekertebbnek ígérkező szappanoperája véget ér, s Mbappé a Realé lesz.

Aztán fordult a kocka, Mbappé állítólag inkább személyes, mintsem gazdasági okokból döntött.

„Van egy megállapodása a Real Madriddal és a Paris Saint-Germainnel is, a két szerződésajánlat pedig megközelítőleg ugyanazokat a feltételeket tartalmazza. Most Kylianon van a sor, ő fog dönteni a jövőjéről” – mondta múlt pénteken a Kora Plus EG-nek Mbappé édesanyja.

Egy nappal később, szombaton megszületett a döntés, a PSG hivatalosan is bejelentette, Mbappé 2025-ig szóló szerződéshosszabbítást írt alá a francia fővárosban – a Real Madrid-szurkolók bánatára, hiszen sokan biztosra vették, hogy 2022 nyarától habfehérben láthatják a francia válogatott támadót.

“Úgy döntöttem, hogy meghosszabbítom a szerződésemet a Paris Saint-Germainnel, aminek természetesen nagyon örülök. Meggyőződésem, hogy itt tovább tudok fejlődni, egy olyan klubban, amely minden eszközt megad, hogy a legmagasabb szinten teljesíthessek. Nagyon örülök annak is, hogy ezt Franciaországban tehetem, abban az országban, ahol születtem, felnőttem és kivirágoztam. Szeretnék köszönetet mondani Nasser Al-Khelaifi elnök úrnak a bizalmáért, a megértéséért és a türelméért. Szintén gondolok a Paris Saint-Germain szurkolóira Franciaországban és szerte a világon, hogy hányszor kinyilvánították szeretetüket, főként az elmúlt hónapokban” – mondta a szerződés aláírása után Mbappé.

A két gigászi klub a végjátékban már egymással is versenyzett – vélhetően azonban nem a pénz volt a döntő.

Mbappé, ahogyan édesanyja is elmondta két közel azonos ajánlat közül választhatott, s végül hazájában, Franciaországban maradt – és az vesse rá az első követ, aki nem így tett volna az ő helyzetében francia állampolgárként. A PSG pedig olyan beleszólást enged a klub belügyeibe, mintha 23 és korára sportigazgatói státuszba léptetné elő legnagyobb, legígéretesebb sztárjátékosát.

A szerződés részletei sajtóinformációk alapján:

  • 300 millió euró aláírási bónusz
  • Évi 100 millió eurós fizetés
  • Kikérik véleményét, ki legyen a csapat vezetőedzője
  • Beleszólhat, kit neveznek ki sportigazgatónak.
  • Jóváhagyását kérhetik az új átigazolásokkal kapcsolatban

„Ennek az egésznek az a veszélye, hogy a PSG-ből Mbappé FC lesz” – mondta a francia 1998-as világbajnokság győztese, Bixente Lizarazu a Telefoot című televíziós műsorban.

Ha igazak az értesülések, a Paris Saint-Germain következő három éve Mbappéról fog szólni, amiért hatalmas árat fizethet a párizsi csapat, és nem csupán eurómilliókban, ha igazak szerződésének azon részei, hogy beleszólhat a klub vezetőinek döntéseibe, véleménye kulcsfontosságú lesz sportszakmai kérdésekben.

„Ez egy nagyszerű nap a PSG történetében. Kylian még három további szezonon keresztül a csapat játékosa marad. Megtartjuk a világ legjobb játékosát” – fogalmazott a klub hétfői sajtótájékoztatóján Nasser Al-Khelaifi, a Paris Saint-Germain elnöke, aki azt mondta, „sportszakmai céljaik egyeznek Mbappééval”, az elsődleges cél továbbra is a Bajnokok Ligája megnyerése és döntését nem az anyagiak motiválták.

Hangsúlyozta: „Kylian számára nem a pénz a legfontosabb. Van egy spanyol klub, amely nálunk jóval magasabb fizetést ajánlott. A projektünk volt a döntő tényező”.

Mbappé elmondta, már a múlt héten meghozta döntését: „tudom, milyen fontos, hogy a hazámban, Franciaországban maradok. Mindig itt éltem, itt nőttem fel, nehéz lett volna elmenni. A múlt héten hoztam meg a döntésemet, de a csapattársaimnak sem mondtam el, mert a klub nem akarta. Titokban akartuk tartani a meglepetés kedvéért, bár sok meglepetés nincs”.

Elárulta, Florentino Pérezt, akit nagyon tisztel, telefonon hívta fel, hogy közölje vele: marad Párizsban.

A 23 éves világbajnok hozzátette, a futball a menedéke és ez az, amihez ért, így időre volt szüksége, hogy a legjobb döntést hozza meg jövőjével kapcsolatban, ami kizárólag a saját választása. Hozzátette: „nincs szükséged különleges hatáskörre ahhoz, hogy részt vegyél ebben a projektben”.

„Van ennek egy szentimentális aspektusa. Ez a szülőföldem – fogalmazott Mbappé. – A jelenlegi projekt is átalakult, ez pedig arra késztetett, hogy maradjak, mert a történetemnek még nincs vége. Szerintem még sok csodálatos fejezetet vár ránk.”

Mbappé elismerte, hogy tavaly szeretett volna elmenni a párizsi klubtól, akkor úgy gondolta, a távozás a helyes döntés, de az idő múlásával megváltoztak a körülmények, sportszakmailag és személyesen egyaránt.

Korábban felmerült, hogy a párizsiak a csapatkapitányi karszalagot is felajánlották a támadónak, Mbappét azonban ez nem foglalkoztatja. Ez nem prioritás számomra. Nem kell kapitánynak lennem ahhoz, hogy elmondjam a véleményemet és példát mutassak a pályán és azon kívül is.”

Az 54-szeres válogatott francia világbajnokot – aki arról is kérdezték, hogy lesz-e bármilyen befolyása a klub sportszakmai stratégiájára, például beleszólhat-e, ki lesz az edző vagy a sportigazgató.

„Bíznod kell az emberekben. Rosszul indulna a projekt, ha a sportigazgatóra nyomást gyakorolna a csapat egyik játékosa. Mindenkinek a saját pályáján kell maradnia. Ha a klub felvesz egy új sportigazgatót, az azt jelenti, hogy kompetens. Időt kell kapnia, mielőtt Kylian Mbappé az útjába kerül. Ha beszélni akar, órákig tudok beszélni a futballról. Azonban nem fogom befolyásolni az eladásokat és az igazolásokat, ez nem az én dolgom” – mondta Mbappé.

Forrás: M4Sport

Kérjük, kövesse és kedveljen minket:

Vélemény, hozzászólás?